П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 20.04.2021 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесети април две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

 

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 253 по описа за 2021 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 10:00 часа се явиха: …………………………

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Х.В., редовно призован, се явява лично и с адв.З., надлежно упълномощен с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на ТП на НОИ, гр. Хасково, редовно призован, се представлява от юрк.Т. З., надлежно упълномощена с пълномощно, представено в днешното съдебно заседание.

Адв.З. – Да се даде ход на делото.

Юрк.З. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Адв.З. – Поддържаме жалбата. Уточнявам, че атакуваме решението в частта, с която не е признат трудов стаж от трета категория за периода 29.05.1972 г. – 10.07.1975 г., което по мои сметки е 3 години, 1 месец и 11 дни. Моля да бъдат приети като доказателства по делото представените с административната преписка документи. Съгласно указанията Ви представям заверен препис от удостоверение №171/12.06.1993 г., което е представено с жалбата в незаверен вид. Този трудов стаж е отразен в трудовата книжка на жалбоподателя. Нямам други доказателствени искания, няма да соча доказателства.

Юрк.З. – Оспорвам жалбата. Моля да бъдат приети като доказателства по делото представените с административната преписка документи. Нови доказателства няма да соча. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено и моля за ход по същество.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, сдържащи се в административната преписка, както и днес представения от оспорващата страна документ - удостоверение №171/12.06.1993 г., издадено от „ЗКД“ ЕООД – Ивайловград, и като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество на спора.

Водим от което, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№1432/25.02.2021 г. – 47 листа; удостоверение №171/12.06.1993 г., издадено от „ЗКД“ ЕООД – Ивайловград.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.З. – Уважаема госпожо председател, моля да уважите жалбата. От събраните писмени доказателства е видно, че същата е основателна. В удостоверението, което представихме днес, има едно „бяло петно“ за периода от 29.05.1972 г. до 10.07.1975 г., което е накарало НОИ да не признае този период за трудов стаж от трета категория. В същото време по делото има удостоверение №94-00-303/17.08.2020 г. на Областно управление Кърджали, където този стаж фигурира и би следвало да бъде зачетен. В този смисъл моля за Вашия съдебен акт така, че да удовлетворите жалбата.

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.Х.В. – Уважаема госпожо председател, те го зачитат, но ми го сторнират от Завода за крепителни детайли, което не е правилно. Те ми пишат, че този трудов стаж като го прибавят ми го сторнират от друг трудов стаж, което за мен е незаконосъобразно, защото другият трудов стаж ми е от друг работодател - Завода за крепителни детайли, и е в друго календарно време. Този трудов стаж, който го доказваме с това УП, е от работодател Асфалтова база „Поливар чешма“ към Окръжно пътно управление – Кърджали. За мен е незаконосъобразно да ми сторнират от трета категория труд, а то е съвсем друг трудов стаж. Не мога да разбера на какво основание са стигнали до там да сторнират това прослужено време, което съм работил в завод за крепителни детайли,  от него да изчерпят за да стигнат до това, че този да прибавят. Там те нямат прибавена стойност. И как изваждат – за мен е неясно, нека да обяснят от НОИ как става това. Искам да кажат как ми сторнират от другия трудов стаж, за който представям молба-удостоверение. Аз изрично съм писал „бяло петно“. Този трудов стаж се вмъква по средата на трудовия стаж, но той е в различно календарно време и от различно предприятие, друг работодател. Моля да отмените оспореното решение.

Юрк.З. – Уважаема госпожо председател, моля да постановите решение, с което да потвърдитеq като правилно и законосъобразно процесното решение на директора на ТП на НОИ – Хасково. Считам, че от събраните по делото доказателства се доказва, че след представяне на новото доказателство, а именно УП-3 №94-00-303/17.08.2020 г. за периода от 29.05.1972 г. до 09.07.1975 г., същият стаж в размер на 3 години, 5 месеца и 2 дни е зачетен от пенсионния орган в трета категория, поради което моля да постановите решение, с което да кажете, че е вярно решението на директора. Моля за юрисконсултско възнаграждение.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:09 часа.

Протоколът се изготви на 20.04.2021 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: