П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 20.04.2021 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесети април две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 234 по описа за 2021 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 10:20 часа се явиха: …………………………

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ М.П.С., редовно призован, не се явява и не изпраща процесуален представител.

ОТВЕТНИКЪТ Полицейски инспектор при РУ-Димитровград, към ОДМВР-Хасково (А. Т. А.), редовно призован, се явява лично.

ОТВЕТНИКЪТ А. Т. А. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се жалбата.

Докладва се служебна бележка с вх.№2181/30.03.2021 г. при АдмС – Хасково, издадено от началник КАПОЧР при ОД МВР – Хасково, приложено към която се представя документ, удостоверяващ регистрацията и собствеността на МПС с рег. №***.

ОТВЕТНИКЪТ А. Т. А. – Оспорвам жалбата. Моля да бъдат приети като доказателства по делото представените с административната преписка документи. Да се приемат и допълнително представената служебна бележка, удостоверяваща заеманата от мен длъжност, както и писмени данни относно  регистрация и собственици на МПС с рег. №***. Нямам други искания за събиране на доказателства.

Съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, съдържащи се в административната преписка, както и допълнително представените служебна бележка на началник КАПОЧР при ОД МВР – Хасково с рег.№272р-7356/2/30.03.2021 г. (вх.№2181/30.03.2021 г. при АдмС – Хасково), както и писмени данни относно  регистрация и собственици на МПС с рег. №***.  Като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, съдът счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което ще следва да бъде даден ход по същество на спора.

Водим от което, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като доказателство по делото: документите, съдържащи се в административната преписка, постъпила в съда с писмо вх.№1324/22.02.2021 г. – от лист 4 до лист 12 от делото; служебна бележка на началник КАПОЧР при ОД МВР – Хасково с рег.№272р-7356/2/30.03.2021 г. (вх.№2181/30.03.2021 г. при АдмС – Хасково); писмени данни относно  регистрация и собственици на МПС с рег. №***.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

ОТВЕТНИКЪТ А. Т. А. – Уважаема госпожо съдия, считам жалбата за неоснователна поради следните причини. Като предистория на тази преписка многократно по данни на съседи М. П. С. управлява МПС агресивно и се държи агресивно спрямо своите съседи, познати и, доколкото разбрах от колегата, най-вече майка си като отправя заплахи срещу тях. Това е провокирало колегата да погледне малко по-обстойно на въпроса. Тъй като много негови съседи споделят, че жалбоподателят управлява МПС агресивно и се конфронтира с тях и със служители на фирма, която се намира до неговия адрес, пускат жалба. Въз основа на тази жалба колегата – районен инспектор в района, пуска едно запитване до Центъра за психично здраве – Хасково, който връща отговор, че М.П.С. се води на отчет и е диспансерен от 2008 г. Колегата го забелязва да управлява МПС и на база писмото от центъра за психично здраве и на основание чл.171, т.1, буква „а“ от ЗДвП се издава мотивирана заповед, че М.П.С. видимо не отговаря на условията да бъде водач. Въз основа на това нещо му е отнето свидетелството за правоуправление. Заповедта е предявена веднага, но той отказва да я подпише и му се връчва пред свидетели. В последствие по-късно той е спрян да управлява МПС Мерцедес ***, след като свидетелството му е отнето, това е до с.Каснаково. Колегите го забелязват, спират го и след извършена справка се установява, че на лицето му е отнето свидетелството за правоуправление и въз основа на това и на нормативната база на автомобила са снети регистрационните номера. Той обжалва именно тази заповед. Считам, че колегите са действали правомерно, точно и въз основа на това съм издал заповед, въз основа на която прекратявам регистрацията на посоченото МПС. Мисля, че заповедта е изцяло правомерна и отговаря на абсолютно всички изисквания, като се има предвид състоянието на жалбоподателя.

През 2015 г. М. П.С. е хванат да управлява след употреба на алкохол (по памет – над 1,2 промила) и в съда се констатира, че лицето се води на отчет и не бива осъден. Тъй като тогава колегите, които са движели тези въпроси, не са го взели под внимание това нещо, оттогава той постоянно управлява МПС. След като му е връчена тази заповед  и му е прекратена регистрацията на този автомобил, на 15.02. е спрян за проверка да управлява МПС с прекратена регистрация (без номера), с отнето свидетелство и след употреба на алкохол! Ние сме си свършили нашата работа, не знам какво още трябва да направи този човек за да спре неговото движение по българските пътища?!

С тази заповед каквото ни позволява законът сме го направили. Считам жалбата за абсолютно неоснователна и моля да я оставите без уважение.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:30 часа.

Протоколът се изготви на 20.04.2021 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: