П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 23.04.2021 г.

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и трети април  две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

Съдия: Павлина Господинова

 

При участието на секретаря Светла И.

и прокурора

сложи за разглеждане адм. дело № 321по описа за 2020 г.

докладвано от съдията

на именното повикване в 10.14 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ А.А.С., редовно призован за днешното съдебно заседание чрез адв. Ш., не се явява. Същият се представлява от адв. Ш., надлежно преупълномощена с пълномощно, представено към жалбата от адв. Р. и редовно приложено пълномощно от жалбоподателя за адв. Р.

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Държавната агенция за бежанците МС при РПЦ Харманли /Р. Б./, редовно призовани за днешното съдебно заседание, се представлява от ст.юрк. Х., надлежно упълномощена с пълномощно по делото.

Адв. Ш. – Моля за ход на делото.

Ст.юрк. Х. –Моля за даване ход на делото.

Съдът намира, че няма процесуална пречка  да бъде даден ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалбата.

Докладва се постъпилата административна преписка.

Адв. Ш. – Поддържам жалбата и посочените в нея основания. Няма да соча нови доказателства.

Ст. юрк. Х. –Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка и така депозираната жалба. Представям и моля да приемете актуална справка за Ливан на Дирекция „Международна дейност“ с вх. №МД-150/24.03.2021г.,в частност за град Сайда, от където е родом жалбоподателят, както и справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх.№МД-143/17.03.2021г., относно актуалната политическа обстановва в Ливан и влиянието на „Хизбула“. Също така моля да приемете, доколкото съдът счете за относими - две писма: на ДАНС и МВР ГД „Полиция“ до ДАБ. С тях ни уведомяват, че има много случаи на чужденци, с отказана закрила, предоставящи документи, от които е видно, че са преследвани в държавата по произход. Това по информация в писмата на ДАНС и МВР ГД „Полиция“ са неистински и невярни документи.

Адв. Ш. – Запознах се с документите, представени от ответната страна. Считам, че справките следва да бъдат приети, а относно предоставените писма от МВР и ДАНС, предоставям на съда. Считам делото за изяснено.

Съдът намира, че по делото следва да бъде приложена така постъпилата административната преписка, като бъдат приети като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в нея документи. Като писмени доказателства по делото следва да бъдат приети и така представените в днешното съдебна заседание справки от ответната страна, като съображенията относно двете представени писма от Председателя на ДАНС и от МВР ГД „Гранична полиция“, следва да бъдат обсъдени по същество при разглежданата съвкупност на всички представени по делото доказателства. С оглед на изложеното, съдът

                                                 О П Р Е Д Е Л И:

ПРИЛАГА по делото административната преписка, постъпила в съда с писмо  вх. №2290/05.04.2021г.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото всички съдържащи се в административната преписка документи съобразно опис от 40 пункта и находящи се от л.15 до л.100 вкл. по делото.

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото: Справка на Дирекция „Международна дейност“ с вх. №МД-150/24.03.2021г., относно актуалната обстановка в Ливан, в частност в гр. Сайда; Справка с вх. №МД-143/17.03.2021г., относно актуалната обществено-политическа обстановка в страната; писмо рег. №М-2920/18.04.2021г. екз. 2 от ДАНС до Председателя на ДАБ при МС; писмо УРИ328200-5351/30.03.2018г. от МВР ГД „Гранична полиция“ до Председателя на ДАБ при МС.

Съдът като взе предвид,  че страните не правят нови доказателствени искания, счита делото за изяснено от фактическа страна и 

 О П Р Е Д Е Л И :

            ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

            Адв. Ш. – Считам, че обжалваното от доверителя ми решение следва да бъде отменено. Същото според мен почива на предположения, като в този смисъл не изяснява обстоятелствата за конкретния случай. Моля административният акт да бъде отменен и делото да бъде върнато със задължителни указания спрямо административния орган за продължаване на производство по общият ред. Моля да ми бъде предоставена възможност за писмени бележки в определен от Вас срок.

             Ст. юрк. Х. – Моля да отхвърлите жалбата на А.А.С., гражданин на Ливан, срещу решението на Интервюиращия орган като неоснователна и недоказана. Считам, че изложените в жалбата доводи за незаконосъобразност на решението на административния орган са неоснователни. Подробности съм изложила в писмени бележки, които моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ за представяне на писмени бележки на процесуалния представител на жалбоподателя до 26.04.2021г. - 13.00 часа.

Заседанието приключи в 10.21 часа.

Протоколът се изготви на 23.04.2021 г.

 

 

Съдия:

 

 

Секретар: