П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 22.04.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и втори април през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

 

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ИВА БАЙНОВА

                                                               Членове:        

 

                                  

При участието на секретаря Дорета Атанасова

и  прокурора 

сложи за разглеждане адм. дело № 98 по описа за 2021 година 

докладвано от съдия Ива Байнова

на именното повикване в 09.30 часа се явиха:

 

                        ЖАЛБОПОДАТЕЛИТЕ Е.Д.А., Т.Г.Т. и В.Д.Т., редовно призовани, не се явяват. За тях се явява адв. М., надлежно упълномощен, с приложено по делото пълномощно.

                        ОТВЕТНИКЪТ ПО ЖАЛБАТА КМЕТ НА ОБЩИНА ХАСКОВО, редовно призован, се представлява от старши юрисконсулт В., надлежно упълномощена, с приложено по делото пълномощно.

                     ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА „НОВ ДОМ АРДА“ ООД - Х, редовно призовани за днешното съдебно заседание, не изпращат представител.

                     ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Д.Д.А., редовно призован, не се явява.

                     ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА А.Д.А., редовно призована, не се явява.

                     ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА М.С.М., редовно призован, се явява лично.

                     ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА С.С.М., редовно призован, не се явява.

                     ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА З.М.М., редовно призован, не се явява.

                     По хода на делото:

                     Адв. М. – Считам, че няма процесуална пречка да се даде ход на делото.

                     Юриск. В. – Да се даде ход на делото.

                     ЗАИНТ. СТРАНА М.С.М. – Да се даде ход на делото.

                     Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

                                             О П Р Е Д Е Л И :

                     ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

                     Докладва се жалбата.

                        Адв. М. – Госпожо съдия, заявявам, че поддържам жалбата по изложените в нея доводи. Моля да се приемат приложените към същата писмени доказателства, както да се приеме и административната преписка. Поддържам направеното доказателствено искане за назначаване на съдебно-техническа експертиза, и ако допуснете такава експертиза, ще формулираме задачите си подробно, за което моля да ми дадете възможност. Аз считам, че дори и без експертиза са налице достатъчно основания за отмяна на заповедта като незаконосъобразна, но ако допуснете такава за пълното изясняване на делото, тя ще установи какво се засяга с обжалваната заповед, ще провери съществуващите общи и подробни устройствени планове и останалите въпроси, във връзка с доводите ни, които са изложени в жалбата.

                        Юриск. В. – Оспорвам жалбата. Да се приеме административната преписка. Не възразявам да се приемат и доказателствата, приложени към жалбата. По отношение на така направеното доказателствено искане, ще Ви моля, когато колегата Ви представи съответните въпроси, да ни ги изпратите, за да се запознаем с тях и да вземем становище.

                        ЗАИНТ. СТРАНА М.С.М. – Оспорвам жалбата понеже, доколкото разбрах, ние сме в един общ парцел, предвиден за хотел от много години насам, но не се е състоял този проект и нашият парцел, който е на юг от Е.А., ние искаме да се отделим от тях, чрез тази процедура. Ние сме на север. Нормално е да се отдели всеки, да си има обособен парцел и да може да се ползва. Да се приемат доказателствата по делото.По искането за експертиза, предоставям на съда.

                        Съдът намира, че следва да приеме като доказателства документите, приложени към жалбата, както и съдържащите се в изпратената с писмо вх.  № 1009/09.02.2021 г. административна преписка по издаване на оспорения акт.

                        Също така, с оглед направеното доказателствено искане за назначаване на съдебно-техническа експертиза, съдът намира, че следва да допусне такава, като даде възможност на пълномощника на жалбоподателите да формулира конкретни въпроси по същата в допълнителна писмена молба, представена в 3-дневен срок от днес, с преписи за ответника и заинтересованите страни, с оглед възможността на същите евентуално също да поставят въпроси към експертизата, като след становището на останалите страни, съдът ще се произнесе по определяне на конкретното вещо лице и размера на възнаграждението му, съответно разпределение на заплащане на тази сума за възнаграждение между страните.

                     Водим от горното, съдът

                                             О П Р Е Д Е Л И :

                     ПРИЕМА като доказателства приложените към жалбата и административната преписка заверени копия от следните документи: нотариален акт за дарение на недвижим имот № 78, том I, рег. № 1388, дело № 77/2006 г.; нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот № 117, том I, рег. № 841, дело № 109/2020 г.; служебна бележка от 11.01.2021 г.; съобщение с рег. индекс 53 Н-453-2#1/11.01.2021 г.; Заповед № 2331/31.12.2020 г. на Кмет на Община Хасково за разрешение за изработване на проект за изменение на Подробен устройствен план – план за регулация на ПИ 77195.722.*** по КК на гр. Хасково; Заповед № 1101/23.08.1999 г. на Кмет на Община Хасково, ведно с проект; Заповед № 1274/20.12.1994 г. на Кмет на Община Хасково, ведно със скица № 370/28.02.1994 г.; заявление до Главния архитект на Община Хасково с рег. индекс 53 Н-453-2/06.10.2020 г.; комбинирана скица за проектиране № 704/09.07.2020 г.; нотариален акт за учредяване на право на строеж върху недвижим имот № 94, том I, рег. № 1574, дело № 85/2019 г.; пълномощно; декларация по чл. 100 от ЗС за отказ от запазено право на строеж върху недвижим имот от В. И. З.; декларация по чл. 100 от ЗС за отказ от учредено право на строеж върху недвижим имот от Д.Д.А. и А.Д.А.; декларация по чл. 100 от ЗС за отказ от учредено право на строеж върху недвижим имот от З.М.М. и С.С.М.; декларация по чл. 100 от ЗС за отказ от учредено право на строеж върху недвижим имот от М.С.М.; лист с нотариални заверки /л.46 от делото/; нотариален акт за продажба на недвижим имот със запазване право на строеж № 1909, рег. № 13958, том Х, нот. дело № 1569/2008 г.; план извадка за ПИ 77195.722.*** по КК на гр. Хасково и скица предложение за ПИ 77195.722.*** по КК на гр. Хасково.

                        ДОПУСКА назначаването на съдебно-техническа експертиза, като в тази връзка ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ на жалбоподателите в 3-дневен срок от днес, с допълнителна молба, представена с преписи за ответника и заинтересованите страни, да формулират конкретни въпроси към същата.

                        ДАВА възможност на ответника и заинтересованите страни също да формулират въпроси към експертизата в 3-дневен срок, след получаване на преписи от предоставената от жалбоподателите молба.

                        По поименното определяне на вещото лице и размера на възнаграждението му, както и относно разпределението на тази сума между страните, съдът ще се произнесе в закрито съдебно заседание.

                        Адв. М. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        Юриск. В. - Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        ЗАИНТ. СТРАНА М.С.М. – Нямам други доказателствени искания на този етап от производството.

                        Съдът намира делото за неизяснено от фактическа страна, поради което счита, че същото следва да го отложи за друга дата, водим от което

                                               О П Р Е Д Е Л И :

                        ОТЛАГА и НАСРОЧВА делото за 17.06.2021 година от 10.00 часа, за която дата страните да се считат уведомени.

                        Заседанието приключи в 09.40 часа.

                        Протоколът се изготви на 22.04.2021 година.

 

 

 

     СЪДИЯ:

 

 

 

                                     

     Секретар: