П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 27.04.2021 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и седми април две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 50 по описа за 2021 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 10:00 часа се явиха: …………………………

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Д.П.Г., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв.Т.К., надлежно упълномощена по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Директор на Регионална дирекцияГранична полиция“-Смолян, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

Адв.К. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се писмо вх.№1874/18.03.2021 г. на директор на РД „Гранична полиция“ – Смолян, приложено към което и в изпълнение указания на съда се представят документи.

Адв.К. – Да се приемат като доказателства по делото документите, представени с писмо на ответника. Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.  

За изясняване на делото от фактическа страна, съдът намира, че следва да приеме като писмени доказателства по делото документите, представени от ответната страна с писмо рег. №407400-564/2/16.03.2021 г. при РДГП - Смолян (вх.№1874/18.03.2021 г. при АдмС – Хасково) и като взе предвид, че страните не правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което ще следва да бъде даден ход по същество на спора.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото:

Заповед №3282з-2477/27.07.2018 г. на директор на ГДГП – Смолян; указания за изготвяне на необходимата информация от структурите на РДГП към ГДГП за ежедневния бюлетин и официалната статистическа база данни на ГДГП; заповед с рег.№8121з-120/02.02.2018 г. на министър на МВР ведно с Вътрешни правила за организация и реда за осъществяване на дежурство в МВР; Заповед №8121з-52/16.01.2019г. на Министър на МВР ведно с организационна-технологични правила за работа с автоматизирана информационна система „Граничен контрол“.

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.К. – Уважаема госпожо председател, моля да постановите съдебно решение, с което да уважите жалбата като отмените като неправилна и незаконосъобразна атакуваната заповед на директора на РДГП – Смолян. Считам за основателни и доказани в хода на делото и на базата на събраните по делото доказателства изложените доводи в жалбата за нарушение на материалния и процесуалния закон при издаване на оспорваната заповед, налагащи отмяната й. Считам, че в случая е налице едно особено съществено нарушение, изразяващо се във факта, че изхождайки от обстоятелствената част на атакуваната заповед са вменени на жалбоподателя извършването най-малко на четири или пет нарушения. Но в края на заповедта виждаме, че се налага едно-единствено наказание. Разпоредбата на чл.197, ал.3 от ЗМВР дава такова правомощие на дисциплинарно-наказващия орган при наличие на две или повече нарушения на служебната дисциплина да бъде наложено едно наказание, по-тежкото от определените за всяко едно от нарушенията или едно общо наказание за максимално предвидения от закона срок, когато за санкциониране на нарушенията са предвидени еднакви по вид наказания. Известно е, изхождайки от трайната и непротиворечива съдебна практика в тази насока, че това може да бъде сторено само след като административният орган е определил наказание за всяко нарушение по отделно. В случая е видно, че това не е сторено и затова считаме, че по този начин е допуснато нарушение на чл.197, ал.3 от ЗМВР, даващо основание за отмяна на оспорвания административен акт и то в неговата цялост. Моля да присъдите в полза на доверителя ми направените по делото разноски, за което представям списък. Моля да ми дадете възможност да развия подробно съображенията си в писмени бележки.

Съдът предоставя възможност на страната на жалбоподателя да представи писмена защита по делото в 7-дневен срок от днес като ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:06 часа.

Протоколът се изготви на 27.04.2021 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: