П Р О Т О К О Л

гр.Хасково, 27.04.2021 г.

 

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание, проведено на двадесет и седми април две хиляди двадесет и първа година в състав:

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Цветомира Димитрова

                                                       

При участието на секретаря Йорданка Попова…………………………

и прокурора:………………………………………………………………….

сложи за разглеждане адм. дело № 458 по описа за 2020 г. … ……….

докладвано от съдия Цветомира Димитрова ………………………..…

на именното повикване в 10:15 часа се явиха: …………………………

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛИТЕ М.Ш.А., Х.Ш.Ю., И.К.К., Н.Ш.Х., С.Ш.Х., редовно уведомени от предходно съдебно заседание, не се явяват. Същите се представляват от адв.И.И., надлежно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ Кмет на Община Стамболово, редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява и не изпраща процесуален представител.

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА Х.С.Ю., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, не се явява. Същата се представлява от адв. Д.К., назначена за неин процесуален представител  .

ЗАИНТЕРЕСОВАНАТА СТРАНА И.Ю.Х., редовно уведомен от предходно съдебно заседание, не се явява. Същият се представлява от адв. В.З., назначена за негов процесуален представител  .

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Х.С.К., редовно призован, се явява лично. От същия е изготвено заключение, което е входирано по делото под вх.№2420 от 09.04.2021 г., т.е. същото е депозирано при спазване законоустановения едноседмичен срок преди датата на днешното съдебно заседание.

Адв.И. – Да се даде ход на делото.

Адв.З. – Да се даде ход на делото.

Адв.К. – Да се даде ход на делото.

Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Адв.И. – Нямам искания преди изслушване на вещото лице. Моля да се пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

Адв.К. – Нямам искания преди изслушване на вещото лице. Моля да се пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

Адв.З. – Нямам искания преди изслушване на вещото лице. Моля да се пристъпи към снемане самоличността и изслушване на вещото лице.

Пристъпи се към снемане самоличността  и изслушване на вещото лице.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Х.С.К. – (снета самоличност). Предупреден за отговорността по чл.291 от НК. Обещава да даде вярно заключение.

ВЕЩОТО ЛИЦЕ Х.С.К. – Поддържам представеното заключение, че подписите в заявление №1883/28.04.2015 г. при община Стамболово не са положени от х.Й.М. и И.Ю.Х..

Адв.И. – Нямам въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Адв.З. – Нямам други въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Адв.К. – Нямам други въпроси към вещото лице. Да се приеме заключението.

Съдът счита, че следва да приеме заключението на вещото лице Х.С.К. като на същото се изплати  възнаграждение в размер на внесения депозит, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИЕМА заключението на вещото лице Х.С.К..

ДА СЕ ИЗПЛАТИ на вещото лице Х.С.К. възнаграждение в размер на внесения депозит от 200 лв. (двеста лева) (изд. РКО).

Адв.И. – Нямам други доказателствени искания. Считам, че по делото се събраха необходимите доказателства за да бъде то решено по същество, поради което моля да приключим събирането на доказателства и да обявите ход по същество на делото. Представям списък на разноските.

Адв.К. – С оглед днес приетото заключение на вещото лице считам за безпредметно назначаването на съдебно-техническа експертиза, поради което оттеглям направеното искане за назначаване на съдебно –техническа експертиза по поставени от мен задачи в предходно съдебно заседание.

Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да се приключи.

Адв.З. – Нямам други доказателствени искания. Считам делото за изяснено от фактическа страна и моля да дадете ход по същество.

Съдът като взе предвид изявленията на страните и обстоятелството, че не се правят искания за събиране на други доказателства, счита делото за изяснено от фактическа страна, поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

Адв.И. – Уважаема госпожо административен съдия, считам, че в настоящия процес по безспорен начин се доказа основателността на жалбата, която сме подали срещу процесната заповед №283/24.07.2015 г., издадена от кмета на община Стамболово. Община Стамболово е провела процедура изключително във всичките си фази в нарушение на ЗУТ. И трите основания, които сме посочили като особено съществено нарушение, водещо до нищожност на тази заповед, се доказаха в настоящото производство. Първо – видно е и се установи, че новообразуваните имоти са записани без основание на имената на починалите родители на моите доверители. Въпреки, че поне двама от тях живеят в селото, нито един не е бил уведомен за началото на процедурата, а така също и за нейното провеждане. Това е второто изискване, за да са налице основанията,предвидени в §6 от ПРЗУТ, а именно съобразно разпоредбата на §8, ал.2, т.3 от ПРЗУТ всеки един от съсобствениците на поземлени имоти, чиято регулация е на вътрешните регулационни линии и се променя, е следвало да поиска това изрично. Моите доверители не са искали това. Установи се, че и двете заинтересовани лица, по чиято инициатива от страна на общината се твърди, че е основна и движеща за провеждане на процедурата, също не са подписали искането за провеждане на такава процедура - това се доказа по категоричен начин от вещото лице, или без налични основания се предприема процедура, която не е приложима към настоящия случай за засегнатите имоти. Трето и също не без значение основание е, че процедурата по обявяване на самата заповед, която е следвало да бъде връчена лично на заинтересованите лица, също не е проведена. Налице са уведомления, от които е видно, че няма положени никакви подписи за получаване, а също така останалите, чиито подписи са били положени, е спорно доколко са техни тези подписи. С оглед на тези обстоятелства и факта, че са засегнати интереси абсолютно на всички лица, чиито вътрешни регулационни линии на имотите се променят, аз считам, че е налице съществено основание, което е комплицирано от трите такива, които сме посочили, за да бъде обявена въпросната атакувана заповед за нищожна. С оглед на това ви моля да постановите съдебен акт, с която да обосновете основателността на процесуалните нарушения на поведената процедура и обявите изцяло заповедта за нищожна като съответно я отмените и съответно ни присъдите направените разноски от моите доверители в това производство.

Адв.З. – Уважаема госпожо съдия, считам, че събраните по делото доказателства налагат категоричния извод, че подадената жалба срещу заповед №283/24.07.2015 г. на кмета на община Стамболово е основателна. Поддържам казаното от колегата, присъединявам се към аргументите, изложени от него. Поддържам съображенията, изложени в отговора на жалбата, поради което моля да уважите тази жалба. Моля за определение за да ми бъде изплатен внесеният хонорар като особен представител.

Адв.К. – Уважаема госпожо съдия, от името на лицето, което представлявам като особен представител също ще ви моля да приемете жалбата за основателна. Считам, че от събраните поделото доказателства и най-вече от изслушаното днес и прието заключение на графологическата експертиза безспорно се установи, че процедурата по издаване на оспорената заповед е тотално нарушена. Липсват всички кумулативно изискуеми предпоставки по закон и по-специално липсата на изрично заявление от праводателката на представляваното от мен лице, установено като липса на подпис, за мен дава достатъчно основание да ви помоля да приемете оспорената заповед за нищожна, да я отмените изцяло със всички законови последици от това. Моля да постановите определение за да ми бъде изплатен внесеният хонорар като особен представител.

Съдът ще се произнесе с решение в законния срок.

Заседанието приключи в 10:23 часа.

Протоколът се изготви на 27.04.2021 г.

 

 

 

СЪДИЯ:

 

 

 

Секретар: