П Р О Т О К О Л

гр. Хасково, 27.04.2021 година

 

Хасковският административен съд в публично съдебно заседание на двадесет и седми април през две хиляди двадесет и първа година, в състав:

 

                                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:  Антоанета Митрушева

 

При участието на секретаря Ангелина Латунова

сложи за разглеждане адм. дело № 363 по описа за 2021 година

докладвано от съдия Антоанета Митрушева

на именното повикване в 09:30 часа се явиха:

 

ЖАЛБОПОДАТЕЛЯТ Ф.И.М., не се явява. Призовката до същия е върната в цялост с отбелязване, че по данни на служител в РПЦ – Харманли лицето е напуснало на 07.04.2021 г. За него се явява назначеният му процесуален представител адв. М.Ц..

ОТВЕТНИКЪТ Интервюиращ орган при Държавната агенция за бежанците - РПЦ – Харманли, редовно призован за днешното съдебно заседание, се представлява от ст. юрк. М.Х., надлежно упълномощена по делото, с днес представено пълномощно.

           

По хода на делото:  

Адв. Ц. – Да се даде ход на делото.

Ст.юрк. Х. - Да се даде ход на делото.

 

            Съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото в днешното съдебно заседание, мотивиран от което

 

                                                           О П Р Е Д Е Л И :

                       

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО.

Докладва се постъпилата жалба от Ф.И.М., против Решение № УПХ-74/01.04.2021 г. на Интервюиращ орган в РПЦ – Харманли на ДАБ при МС.

Докладва, че по делото с писмо вх.№ 2409/09.04.2021 г. е постъпила административната преписка по издаване на оспореното решение.

Адв. Ц. – Поддържам жалбата. Да се приеме представената административна преписка. Нямам други доказателствени искания.

Ст.юрк. Х. – Считам жалбата за неоснователна. Моля да приемете в цялост изпратената административна преписка. В днешното съдебно заседание Ви представям справка на Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ относно Република И. с вх.№ МД-174/08.04.2021 г. и докладна записка за самоволно напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 530/09.04.2021 г. Нямам други доказателствени искания.

Адв. Ц. – Запознат съм с представените документи, да се приемат като писмени доказателства по делото.

 

Съдът намери, че като писмени доказателства по делото следва да бъдат приети изпратените документи от ответника с писмо вх.№ 2409/09.04.2021г., представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение, както и представените в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника справка на Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ относно Република И. с вх.№ МД-174/08.04.2021 г. и докладна записка за самоволно напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 530/09.04.2021 г. и като взе предвид, че не се правят искания за събиране на нови доказателства, съдът намери делото за изяснено от фактическа страна, поради което следва да бъде даден ход по същество.

 

Мотивиран от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРИЕМА като писмени доказателства по делото изпратените документи от ответника по опис с писмо вх.№ 2409/09.04.2021г., представляващи административната преписка по издаване на оспореното решение /от лист 6 до лист 45 вкл. от делото/, както и представените в днешното съдебно заседание от процесуалния представител на ответника справка на Дирекция „Международна дейност“ към ДАБ относно Република И. с вх.№ МД-174/08.04.2021 г. и докладна записка за самоволно напусналите РПЦ – Харманли чужденци с вх.№ 530/09.04.2021 г.

 

ДАВА ХОД ПО СЪЩЕСТВО.

 

Адв. Ц. - Уважаема госпожо Председател, интервюиращият орган е възприел, че молбата е явно неоснователна по смисъла на чл. 13, ал. 1, т. 1 и т. 2 и най-вече на чл. 9 от ЗУБ, поради което Ви моля да отмените решението и да върнете преписката на административния орган с указания молбата да бъде разгледана по общия ред, тъй като в самата молба и жалбата бежанецът е заявил, че иска да живее в България, а не му е дадена възможността по чл. 9, ал. 6 от ЗУБ да вземе статут, тъй като няма други роднини със статут или българско гражданство.

Ст.юрк. Х. - Уважаема госпожо административен Съдия, моля да отхвърлите жалбата на Ф.И.М., гражданин на И., срещу решението на интервюиращия орган, като неоснователна и недоказана. Считам, че процесното решение е правилно, законосъобразно, съобразено е с материалния закон. Подробности съм изложила в писмени бележки, които Ви представям и моля да имате предвид при постановяване на Вашето решение.

 

Съдът ще се произнесе с решение в законоустановения срок.

 

            Заседанието приключи в 09:35 часа.

            Протоколът се изготви на 27.04.2021 година.

 

 

 

                                                                                               СЪДИЯ:

 

 

                                                                                              Секретар: