ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр.Хасково, 09.12.2021г.

 

Административен съд – Хасково, в закрито съдебно заседание на девети декември през две хиляди и двадесет и първа година, в състав:

 

                                                       Председател:     ИВА БАЙНОВА

                                                              Членове: 1. ПАВЛИНА ГОСПОДИНОВА

          2. АНТОАНЕТА МИТРУШЕВА

 

като разгледа докладваното от съдия Господинова адм.дело №1039 по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.185 и сл. от АПК.

Образувано е по Протест на Прокурор в Окръжна прокуратура Хасково срещу Правилник за организацията и дейността на Общински съвет Хасково, приет с Решение №26/02.02.1996г. Общински съвет Хасково.

След образуване на делото и прилагане на преписката по издаване на оспорения акт в цялост в хода на процеса се установиха предпоставките по чл.196 във връзка с чл.159, т.3 от АПК - отпаднал предмет на спора. С Решение №461 по Протокол №23 от заседание на Общински съвет Хасково, проведено на 26.11.2021г., е отменен оспорения акт, като е приет нов Правилник за организацията и дейността на Общински съвет Хасково. Съгласно чл.190, ал.1 от АПК жалбата до съда не спира действието на подзаконовия нормативен акт, поради което и при висящо съдебно производство няма пречка компетентният административен орган да отмени, измени или допълни оспорените разпоредби. При отмяна на оспорената разпоредба от нейния издател и независимо от фазата на съдебно разглеждане е налице основание за прекратяване на съдебното производство поради липсата на предмет и отпаднал правен интерес за защита. В случая освен че оспореният акт е отменен, то е приет и нов правилник, който регламентира същите обществени отношения.

Целта на съдебното производство по чл.185 и сл. от АПК е да се осигури защита чрез премахване от позитивното право на незаконни разпоредби, за да не регламентират правоотношения занапред. В същото време съдебното производство се развива по правила, разписани в АПК с цел осигуряване равноправие на страните. Законодателят обаче не е забранил на издателя на нормативни актове при висящо съдебно производство да не отменя или изменя разпоредба, която е оспорена пред съда. В настоящото производство е недопустимо да се осъществява косвен съдебен контрол за законосъобразност върху приетия нов правилник. С публичното оповестяване на Решение №461 по Протокол №23 от заседание на Общински съвет Хасково, проведено на 26.11.2021г., на основание чл.78, ал.3 от АПК, което е видно от сайта на Общински съвет Хасково - http://savet.haskovo.bg/group/2/8/pravilnik-na-obs, новият правилник е станал част от действащото право. При следващо допустимо оспорване на Правилника в действащата редакция, ще е допустима проверка от съда, но в друго съдебно производство.

Мотивиран така и на основание чл.196 във връзка с чл.186 АПК, чл.159, т.3 от АПК, Административен съд Хасково

О П Р Е Д Е Л И:

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ Протест на Прокурор в Окръжна прокуратура Хасково срещу Правилник за организацията и дейността на Общински съвет Хасково, приет с Решение №26/02.02.1996г. Общински съвет Хасково, като недопустим, и ПРЕКРАТЯВА производството по административно дело №1039/2021г. по описа на Административен съд Хасково.

Определението може да бъде обжалвано с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен срок от съобщаването му на страните.

ПРЕПИС от съдебния акт да се изпрати на страните на основание чл. 138 от АПК.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                2.